Tips på litteratur om sorg och självmord

Berätta aldrig det här av Frida Boysen. När Fridas mamma tagit sitt liv sa hennes pappa "berätta aldrig det här!" Men tiden kommer en dag i kapp vid köksbordet hemma när ett av Fridas barn berättar om att en av tjejerna i stallets storebror tagit sitt liv. Då känner Frida att hon behöver berätta om deras mormor, hennes mamma.

Våra älskade orkade inte leva av Joanna Björkqvist. Boken är en reportagebok där författaren intervjuat personer som mist någon genom självmord. En socionom och terapeut samt en kyrkoherde finns även med bland de intervjuade. Alla deltagare delar med sig av sina tankar och erfarenheter. (Grim Förlag) 

Döden ingen talar om av Ulrika Jannert Kallenberg. En självbiografisk bok om hur det var att växa upp i skuggan av en pappas självmord. Hon var bara 4 år när han tog sitt liv. Och fullständigt utplånades. (HOI Förlag)

Kristalläpple av Ebba Range. När Hillevi var sexton år tog hennes tvillingsyster sitt liv. Fyra år senare återvänder hon. Till platsen. Till minnena.( Litet Förlag)

Det hon aldrig sa av Helena Reje. Det hon aldrig sa är en orädd berättelse om kärleksrelationen mellan en dotter och sin mamma. Om hur det brutala nuet tvinade fram dotterns nyfikenhet om det som varit. En jakt efter förklaring. Ett svar på frågan: Varför? (Vulcan förlag)

I sorgens famn av Elisabeth Lindström. Davids mamma, behövde skriva för att överleva. Hon ville sätta ord på sina tankar och känslor och skrev dagbok under det första året som gick. Dagboksanteckningarna har omarbetats till en bok för att kunna vara till stöd och tröst för andra drabbade.

Älskade son! Nu ska jag berätta vad som hände den där dagen då du lämnade oss. Det var en fredag. Kvällen före hade du och jag sms:at till varandra eftersom du skulle sova över hos oss natten mellan torsdag och fredag.

Så inleds boken om David. Den finns att köpa genom SPES Uppsala för endast 80 kr för medlemmar. Mejla www.elisabeth.lindstrom@spes.se för att beställa. 139 kr normalpris hos Bokus och 129 kr Adlibris

Vakuum av Mia Öström. Det är snart ett år sedan Jonnas storebror Johan tog sitt liv, och tydligen dags att gå vidare. Men vad rör det Jonna? Hon är ju inte där, hon svävar omkring i tomma rymden, så långt bort man inte kan komma. (Gilla Böcker förlag)

Tröstebok av Margaretha Zandén-Wigren, Peter Björk m fl (Columbus förlag) Detta är en bok för att finna tröst i sin egen sorg när en anhörig tagit sitt liv. Genom att läsa om andra människors möten med sorg och hur de beskriver sin smärta kan man få lindring.

En bro till framtiden av Göran Gyllenswärd. En bok om förlust, sorg och bearbetning. (Libris förlag)

När någon tar sitt liv av Alfred Skogberg. Tragedierna vi kan förhindra En reportage- och debattbok om suicid. (Ordfront förlag)

Livet är nu! Verktyg för en enklare vardag av Ludmilla Rosengren. En bok som i första hand vänder sig till äldre barn och yngre ungdomar. och lär ut verktyg för att hantera livets olika svårigheter redan innan de inträffat. Från ca 11 års ålder - läses gärna tillsammans med en förälder eller i skolan är lärorikt och roligt då de olika berättelserna i boken stimulerar till diskussioner.

Jag vill inte leva - Till dig som tappat lusten att leva och har tankar på självmord av Ludmilla Rosengren och Helena Holmquist

Handbok för livskämpar av Filippa Gagnér Jenneteg (folkhälsovetare), Susanne Tell (folkhälsovetare) och Jan Beskow (professor emeritus i psykiatri). Boken är för dig som mår dåligt, kanske riktigt dåligt. Så dåligt att du ibland - kanske ofta - tänkt att du inte orkar fortsätta leva. Att det vore lika bra att försvinna.


© 2019 Globetrotter Gabriel, Skeppsbron 2, 111 30 Stockholm
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång