Tips på litteratur om sorg och självmord

- I sorgens famn av Elisabeth Lindström (Grim förlag)

 Davids mamma, behövde skriva för att överleva. Hon ville sätta ord på sina tankar och känslor och skrev dagbok under det första året som gick. Dagboksanteckningarna har omarbetats till en bok för att kunna vara till stöd och tröst för andra drabbade.

Älskade son! Nu ska jag berätta vad som hände den där dagen då du lämnade oss. Det var en fredag. Kvällen före hade du och jag sms:at till varandra eftersom du skulle sova över hos oss natten mellan torsdag och fredag.

Så inleds boken om David. Den finns att köpa genom SPES Uppsala för endast 80 kr för medlemmar. Mejla www.elisabeth.lindstrom@spes.se för att beställa. 139 kr normalpris hos Bokus och 129 kr Adlibris


-Våra älskade orkade inte leva av Joanna Björkqvist. Boken är en reportagebok där författaren intervjuat personer som mist någon genom självmord. En socionom och terapeut samt en kyrkoherde finns även med bland de intervjuade. Alla deltagare delar med sig av sina tankar och erfarenheter. (Grim Förlag) 

-Döden ingen talar om av Ulrika Jannert Kallenberg. En självbiografisk bok om hur det var att växa upp i skuggan av en pappas självmord. Hon var bara 4 år när han tog sitt liv. Och fullständigt utplånades. (HOI 

Förlag)

- Kristalläpple av Ebba Range. När Hillevi var sexton år tog hennes tvillingsyster sitt liv. Fyra år senare återvänder hon. Till platsen. Till minnena.( Litet Förlag)

- Det hon aldrig sa av Helena Reje. Det hon aldrig sa är en orädd berättelse om kärleksrelationen mellan en dotter och sin mamma. Om hur det brutala nuet tvinade fram dotterns nyfikenhet om det som varit. En jakt efter förklaring. Ett svar på frågan: Varför? (Vulcan förlag)

- Vakuum av Mia Öström. Det är snart ett år sedan Jonnas storebror Johan tog sitt liv, och tydligen dags att gå vidare. Men vad rör det Jonna? Hon är ju inte där, hon svävar omkring i tomma rymden, så långt bort man inte kan komma. (Gilla Böcker förlag)

- Tröstebok av Margaretha Zandén-Wigren, Peter Björk m fl (Columbus förlag) Detta är en bok för att finna tröst i sin egen sorg när en anhörig tagit sitt liv. Genom att läsa om andra människors möten med sorg och hur de beskriver sin smärta kan man få lindring.

- En bro till framtiden av Göran Gyllenswärd. En bok om förlust, sorg och bearbetning. (Libris förlag)

- När någon tar sitt liv av Alfred Skogberg. Tragedierna vi kan förhindra En reportage- och debattbok om suicid. (Ordfront förlag)



-  

-